MSI Tarihçesi
MSI (Micro-Start International) 4 ağustos 1986'da kurulmuştur. Genel merkezi Tayvan'da bulunmaktadır. Şirketin genel olarak ürettiği ürünler bilgi teknolojileri üzerinedir.
MSI (Micro-Start International) 4 ağustos 1986'da kurulmuştur. Genel merkezi Tayvan'da bulunmaktadır. Şirketin genel olarak ürettiği ürünler bilgi teknolojileri üzerinedir.
Anakart, bilgisayarın farklı bölümlerini birbirine bağlayan bir bilgisayarın içindeki ana devre kartıdır. Bir bilgisayarın tüm parçalarını birbirine bağlar. İşlemcinin bu parçalara erişmesini ve kontrol etmesini sağlar.
Anakartların çok farklı varyasyonları ve boyutları bulunmaktadır. Her boyuttaki anakart farklı bir amaca hizmet eder. Bu boyutlar anakartınızın kasanızla uyumunu da etkiler. Kasanıza uyumsuz bir anakart seçtiğinizde anakart kasanıza sığmayabilir ve başınızı büyük ölçüde ağrıtabilir. Bu yüzden anakart yada kasa satın almadan önce uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz gereklidir. Boyutları sırasıyla söylemek gerekirse:
Extended ATX ( Genişletilmiş ATX) adında anlaşılacağı gibi ATX anakartların daha büyük halidir. Boyutları genelde 305x330mm şeklindedir. Daha çok ram yuvası ve bağlantı imkanı tanır. Anakart boyutunun büyük olmasından kaynaklı olarak her kasa desteklemez
ATX anakartlar için standart bir boyuttur. En az 4 ram destekleyecek şekilde yapılmıştır. Boyutu 305x244 mm şeklindedir. Eğer ATX bir anakart satın alacaksanız kasanızın uyumlu olduğuna emin olmanız gereklidir.
ATX anakarttan biraz daha küçük ve kare şeklinde olan bir anakarttır. Boyutları genelde 244x244 mmdir. 2 ila 4 ram yuvası desteği sunar. Kompaktır ve küçük bir kasada yüksek performansı hedefler. Wifi gibi ekstra özellikleri de bulunur.
Bu kartlar mikro atx benzer şekilde kare şeklinde tasarlanmıştır. Mikro ATX den daha küçüklerdir. Boyutları 170x170mm şeklindedir. Günümüzdeki toplama bilgisayarda kullanılan en küçük anakart türüdür. En fazla 2 ram yuvası bulunur. Yüksek performans için önerilmemektedir.
1. İşlemci
İşlemcinin takıldığı sokettir. Soketin çevresinde işlemcinin üstüne soğutma takabilmeniz için bağlantılarda mevcuttur.
2. RAM (bellek)
Ramlerin takıldığı sokettir. Genelde 2 ila 4 arası soket olmaktadır.
3. Genişletme yuvaları
Genişletme yuvaları, kullanıcıların PC'ye grafik kartı veya ses kartı gibi ek bileşenler eklemesine olanak tanır. İki ana genişletme yuvası türü vardır: PCI Express ve artık kullanılmayan PCI.
4. Depolama konnektörleri
Depolama konektörleri hdd, ssd ve dvd yazıcılar gibi depolama aygıtları içindir.
5. Grafik Bağlantı Arayüzü
Dahili ekran kartına sahip bir işlemciniz var ise, monitörünüze takmak için bu bağlantıyı kullanacaksınız. Fakat harici bir ekran kartınız var ise ekran kartına bağlamanız gereklidir.
7. USB bağlantı noktaları
Klavyeler, fareler, yazıcılar, taşınabilir depolama birimleri vb. bilgisayarınıza dışarıdan bağlanan hemen hemen her cihaz USB bağlantı noktalarını kullanmaktadır. Günümüzdeki modern anakartlar daha yüksek veri akarım hızı nedeniyle USB-C desteği de sunmaktadır.
8. Ağ bağlantı noktası
Tüm dizüstü bilgisayarlar kablolu ağ bağlantı noktalarına sahip olmasa da, masaüstü bilgisayarlarda hala çok yaygındır. Ağ bağlantı noktaları, kablosuz yerine internetinize kablolu bir ağ bağlantısı oluşturmak için bir Ethernet (ağ) kablosu takarak çalışır.
MSI anakart fiyatları genel olarak kullanım amacınıza göre değişkenlik gösterebilmektedir. Çok fazla ram ve yuva kullanılmıyorsanız ve küçük bir sistem toplamak istiyorsanız mini itx ve mikro atx anakart seçebilirsiniz. Fakat yüksek ram ve çok sayıda yuva kullanıyorsanız en az atx bir anakart seçmelisiniz.