Gigabyte Tarihi
1986 yılında Pei-Cheng Yeh tarafından kurulan, Tayvan merkezli bir bilgisayar donanımları üreticisi ve dağıtıcısıdır.
1986 yılında Pei-Cheng Yeh tarafından kurulan, Tayvan merkezli bir bilgisayar donanımları üreticisi ve dağıtıcısıdır.
Gigabyte temel ürün olarak anakart üreten bunun dışında ekran kartı, notebook, kulaklık, ssd vb. bilişim ürünleri de üreten bilgisayar donanım üretici firmasıdır.
Bilgisayar sisteminde anakart, bilgisayar sisteminin diğer tüm bileşenlerini kontrol eden ve tüm bileşenler arasında bir bağlantı kuran bileşendir. Anakarta ROM, CPU, RAM, PCI yuvaları, USB bağlantı noktaları ve diğer bileşenler gibi çeşitli bileşenler bağlanır. DVD, sabit disk, fare ve klavye gibi aygıtları da anakarta bağlanır.
Aorus: Yüksek overclock desteği ve en yüksek performansı amaçlayan anakart modelleridir.
Aero: İçerik üreticileri ve video editörleri için tasarlanmış anakart modelidir. Birden fazla ekran kartı desteği, hızlı depolama ve yüksek aygıt desteğini amaçlar.
Gigabyte Gaming: Genel olarak ortalama bir oyun bilgisayarı için tasarlanan anakart modelleridir.
Ultra Durable: Uzun ömürlü kullanımı hedefleyen anakart modelidir.
GIGABYTE A520 : AM4 sokete sahip ddr4 anakart modelidir.
GIGABYTE B450m : AM4 soket uyumluluğu olan ddr4 ram desteğini sahip anakart modelidir.
Gigabyte Z690 Aorus Pro : 12. ve 13. nesil intel işlemci desteğine sahip DDR5 ram destekli anakart modelidir.
GIGABYTE X570 : AM4 sokete sahip ddr4 ram destekli anakart modelidir.
Mini-ITX Anakart:
Mini-ITX anakart, tipik olarak 17 cm x 17 cm'dir ve küçük, yerden tasarruf sağlayan PC'ler için mükemmeldir. Genelde 2 RAM yuvası, 1 x PCIe yuvası ve çok sayıda USB bağlantı noktası dahil olmak üzere tüm temel bileşenlere sahiptir. Boyutunu küçüklüğünden bağımsız olarak bir bilgisayar toplarken ihtiyacınız olan herşeye sahiptir.
Mikro-ATX Anakart:
Mini-itx'e benzer şekilde, Micro-ATX anakartlar daha küçük yapılar için uygundur ve her bütçe için idealdir. Micro-ATX, genelde 2 ila 4 RAM yuvası ve tüm gerekli bileşenlere sahiptir. Ancak tek bir ekran kartı kurulumu için daha uygundur. Bunun nedeni, anakartların genellikle yalnızca bir PCIe yuvası ile gelmesidir. Kompakt ve sessiz olması gereken sistemler için ideal anakart boyutudur.
ATX Anakart:
ATX anakartlar genel olarak 30,5 cm x 24,4 cm boyutlarındadır ve orta veya tam kule kasalarının içine sığabilir. Ekstra boyut, bu tür anakartın çoklu GPU desteğine izin veren birden fazla PCIe yuvasıyla birlikte geldiği anlamına gelir. Yüksek kapasiteli ve yüksek performans isteyen sistemler için idealdir. Overclock gibi işlemler için daha verimlidir.
E-ATX Anakart:
ATX anakartlardan daha büyük olacak şekilde tasarlanan E-ATX anakartlar 30,48 cm x 33,02 cm ölçülerindedir. Tüm ekstra alan, donanımlarından en iyi şekilde yararlanmak isteyen hız aşırtma meraklıları için mükemmel olan optimum hava akışı ve soğutma sağlar. E-ATX anakartlar 1 den fazla ekran kartı kullanacak sistemler için idealdir. Yüksek ram kapasitesi ile video düzenleme gibi işlemlerde kullanılabilir. E-ATX anakartlar standart ATX kartlarından daha pahalıdır ve daha büyük kasalara uyacak şekilde tasarlanmıştır. Bir E-ATX anakarttan yararlanmak için tam bir kule kasasına sahip olmanız önerilir.
Anakart ile işlemci uyumlu olmalı, boyut olarak kasa ile uyumlu olmalı, eğer güçlü bir ekran kartınız varsa darboğaz yapmamalı. Ek olarak eğer m2 girişli bir HDD veya SSD'niz varsa sadece Sata girişli bir anakart seçimi yanlış bir seçim olur.
Gigabyte Anakart fiyatları desteklediği teknolojiler ve işlemci soketine göre değişkenlik gösterir. Anakart tercih ederken kullanacağınız işlemci soket ve sahip olduğu teknolojilere göre tercih etmeniz gereklidir. Buna örnek olarak i5 11600 işlemciniz mevcut ise 1200(500 serisi) sokete sahip bir anakart seçmelisiniz. Anakart seçiminde asıl önemli olan unsur kullanım amacınızdır.